Controlul de stat pe hîrtie și în practică: “Soluțiile businessului pentru diminuarea riscurilor de corupție în procesul controlului de stat”

Acesta a fost genericul mesei rotunde organizată la Drochia la 1 noiembrie 2018 de către filiala Soroca a Camerei de Comerț si Industrie a R Moldova în parteneriat cu  Consiliul Raional Drochia, IDIS  „Viitorul”, în cadrul Agendei Naționale de Business (ANB), și cu sprijinul CIPE (Center for International Private Enterprise). Au dat curs invitației și au participat 37  agenți economici, reprezentanții APL, mediului de afaceri, Asociațiilor Obștești, care au menționat utilitatea și importanța acestui subiect în eficientizarea activității agenților economici, identificarea și vocifierea nevoilor business-ului față de înlăturarea riscurilor de corupție în timpul controlului de stat și dezvoltarea mediului de afaceri.

În cadrul acestei mese rotunde juristul IDIS „Viitorul” Viorel Pîrvan a prezentat raportul de cartografiere a procesului controalelor de stat, la care au contribuit mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri din țară  prin chestionarele privind controalele de stat. Oamenii de afaceri se arată nemulțumiți de abuzul inspectorilor, care vin să le verifice businessul. Ei susțin, că inițial e nevoie de controale  consultative  și  informative. Ba mai mult decât atât, e nevoie și de o lege a prevenției, care să ușureze activitatea oamenilor de afaceri. ”Nu înțelegem care este scopul analizei postfiscale, de regulă inspectorii fiscali stau cu lunile și blochează activitatea companiilor. Noi, oamenii de afaceri nu cunoaștem care sunt drepturile când vine un inspector cu controlul  și care sunt drepturile  inspectorilor. Inspectorii au planuri de raportat, de aceea ei întocmesc procese-verbale și pun amenzi, chiar și minime, la orice control. Când vine inspectorul la control te întreabă ”cum procedăm, omenește sau neomenește”, susțin oamenii de afaceri.

Suntem  companii mici, avem un director și un contabil, nu reușim să cunoaștem și să înțelegem toate  legile care se adoptă  și se modifică.  Problema personalului în întreprinderi, cei aflați la vârsta de pensionare au experiență, dar nu cunosc instrumentele  și  tehnologiile  moderne, cei tineri le cunosc, dar nu au experiență.

O problemă cu care se confruntă  oamenii  de afaceri este  instruirea  duală – slab dezvoltată. ”Nu poți pregăti specialiști dacă studiezi tehnica din perioada sovietică”. La o tehnică modernă e nevoie de inginer, agentul economic cheltuie bani și timp pentru instruirea unui tânăr stagiar, iar acesta pleacă peste o perioadă cu tot cu cunoștințe”.

În concluzie, antreprenorii  au menționat, că tinerii antreprenori își deschid afaceri, dar nu cunosc procesele afacerii, mai ales în sectoare specifice ca agricultura, industrie. Au puține cunoștințe de contabilitate, legislație, iar peste o perioadă scurtă de timp își închid afacerile. Iar pentru a exclude abuzul inspectorilor, fiecare instituție de control trebuie să aibă o subdiviziune, care să se ocupe de prevenirea încălcărilor de către agenții economici.

Distribuie acest articol: